Galvenie » 2010 » Janvāris » 4 » Diēta topošām māmiņām
12:27:46
Diēta topošām māmiņām

  bilde no: www.bikernieki.lv/lv/dietas_arsti

Palielināta ķermeņa masa ir ļoti daudziem cilvēkiem, arī grūtniecēm. Nereti šādos gadījumos ārsti piemin diētu. Diemžēl ļoti bieži šis vārds tiek pārprasts.

Apaļīgām sievietēm komplikācijas grūtniecības laikā ir biežāk nekā sievietēm, kam ir normāla ķermeņa masa. Tāpēc par normālu masu jārūpējas jau pirms plānotās grūtniecības. Grūtniecības laikā nav ieteicams ēst par diviem, tomēr daudzas sievietes neieklausās šais vārdos, tāpēc pieņemas svarā, vairāk nekā būtu nepieciešams. Grūtniecības laikā ķermeņa tauku daudzums palielinās aptuveni par 3,5 kg, bet ķermeņa masa – aptuveni par 12 kg. Ja grūtniecības laikā sieviete svarā pieņemas vairāk, rodas liekā ķermeņa masa.

Ko darīt?

Jāievēro diēta, bet sabiedrībā diētas vārds tiek pārprasts. Jau Senajā Grieķijā diētika bija mācība par veselīgu uzturu. Lūk, tieši tas ir īstais vārda diēta skaidrojums – pareizs un veselīgs uzturs, pareizs dzīvesveids.

Pirmais diētas solis

Nē alkoholam un cigaretēm!

Ja grūtniece smēķē vai lieto alkoholu, ļoti nopietni jāvērtē vai sieviete to tiešām vēlas, jo šīs indes var izraisīt ļoti daudz sarežģījumu, arī spontānu abortu un/vai iedzimtu patoloģiju bērnam. Ja sieviete lieto alkoholu, jāsaprot, ka viņa ne tikai nodara ļaunumu auglim, bet arī ieliek šo netikumu viņam šūpulī. Pastāv ļoti liela iespējamība, ka bērns vēlāk pārmēru lietos alkoholu. Pastāv uzskats - viens malks vīna nekaitēs. Ja runa ir tikai par nogaršošanu, kādēļ vīnu neaizstāt ar garšīgu dabisko sulu?

Otrais diētas solis

Jā veselīgai pārtikai!

Diēta nenozīmē, ka no ēdienkartes jāizslēdz visi iemīļotie ēdieni.

Diēta nav badošanās, tā ir pareiza uztura izvēle un gatavošana.


Jebkuru ēdienu var gatavot pareizi un nepareizi. Cilvēks ir visēdājs, un grūtniece nav izņēmums.

Ideāli būtu ēst treknas un garšīgas zivis, lai apmierinātu organisma vajadzības pēc papildu vitamīniem un minerālvielām. Vislabāk izvēlēties svaigas vai saldētas zivis, ko gatavo mājās (tomēr nevajadzētu tās pārcept). Var izvēlēties arī, piemēram, sardīņu, skumbriju, tunču un lašu konservus. Tos var arī ātri un ērti pievienot salātiem, gatavot sviestmaizes vai sacepumu ar kartupeļiem un pastu. Zivis ir ļoti veselīgas, tomēr tās nevajadzētu baudīt sālītas vai auksti kūpinātas. Vislabākās ir mazsālītas zivis.

Grūtniecības laikā sāls parasti nav jāierobežo, ja vien ārsts, kādu iemeslu dēļ nav ieteicis citādi. Sāli pilnībā var aizstāt ar citām garšvielām. Vislabākie sāls aizstājēji ir citrona sula, karijs un baziliks.

Neaizmirstiet arī sviestu un krējumu, kā arī augu eļļas. Tas nenozīmē, ka, gatavojot ēdienu, eļļa jālieto nesamērīgi daudz. Eļļa ļoti labi sader ar salātiem un sautētu ēdienu.

Ieteicami arī rieksti un dažādas sēklas, tikai ne grauzdētas, Labs taukskābju avots ir avokado, bet šķiedrvielu avots - augļi un dārzeņi.

Pamēģini atteikties no kartupeļu frī, taukos ceptas gaļas un baltmaizes ar sviestu. To vietā lieto vārītus kartupeļus, liesu vārītu gaļu un rupjmaizes šķēli.

Ja pareizi sastāda ēdienkarti, var ēst visu, tādējādi organismam radot ideālus apstākļus. Šādu diētu būtu vēlams sākt vismaz pusgadu pirms grūtniecības un turpināt vismaz pusotru gadu, bet vislabāk visu mūžu. Ir tikai jāgrib palīdzēt savam organismam.

Trešais diētas solis

Nē badošanās kursam!

Neēšana nekā nedod, turklāt tās dēļ zaudētie kilogrami atgriežas ar dubultu sparu. Jāsaprot, ka organisms nepārtraukti atjaunojas. Lai tas notiktu normāli, ir sātīgi, garšīgi un pareizi jāēd. Mums pašiem jāmāk sevi "remontēt”. Ēdot pareizi, masa nekad nepieaugs, gluži otrādi – tā mazināsies.

Zināšanai!

Tās sievietes, kas grūtniecības laikā sekojušas ieteicamam svara pieaugumam, daudz īsākā laikā atgūst savu normālo masu pēc dzemdībām, salīdzinājumā ar tām, kas svarā pieņēmušās vairāk par ārsta ieteikto svaru.

 

 

Raksts no žurnāla "Šūpulītis" (Jūnijs - Jūlijs 2005.)

Kategorija: Grūtniecība | Skatījumu skaits: 2483 | Pievienoja: AIRITA | Atslēgvārdi: dieta, grutnieciba, sievietem | Reitings: 0.0/0