Burkānu biezenis

Sastāvdaļas:
100 g burkānu,
50-100 ml ūdens

Bērna vecums:
5-6 mēneši

Gatavošana:
burkānu sagriež gabaliņos un novāra mīkstu. Tad samīcītu sajauc ar novārījuma ūdeni.



Burkānu biezenis

Bērna vecums:
no 6 mēneši-...

Gatavošana:
200 g (2 gab.) burkānu nomazgā ar suku, notīra, sagriež, ieliek katliņā, uzlej nedaudz verdoša ūdens, pieliek nepilnu karoti cukura (6—8 g) un sautē ar vāku nosegtā traukā savā sulā, laiku pa laikam apmaisot un pielejot ūdeni, lai nepiedegtu. Sautē minūtes 30—40, kamēr burkāni mīksti. Karstus tos izberž caur sietu, aizdaram pieliek 2 ēdamkarotes šķidras mannas putras vai saldu krējumu, vai arī 50 g piena, pieber sāli, uzliek uz plīts, silda, kamēr parādās garaiņi, bet neuzvāra; noņem no uguns, pieliek 1/2 tējkarotes sviesta.

Gatavošanas laiks:
sautēšanai 30-40 min



Burkānu, kartupeļu un kāļu biezenis

Sastāvdaļas:
30 g kāļu,
40 g burkānu,
40 g kartupeļu,
~ 50 ml ūdens

Bērna vecums:
5-6 mēneši

Gatavošana:
uzvārītā ūdenī liek saknes un izvāra mīkstas. Biezeni samīca kopā ar novārījuma ūdeni.



Dārzeņu biezenis ar aknām

Bērna vecums:
no 6 mēneši-...

Gatavošana:
Svaigas aknas (50 g) izmērcē tekošā ūdenī, lai atbrīvotu no asinīm, noņem plēvi, sagriež gabaliņos šķērsām šķiedrai, izgriežot kanāliņus, un uzkarsētā sviestā ātri uzcep ar vāku nosegtā katliņā. Tiklīdz aknas apcepušās, pielej mazliet ūdens vai liesa buljona un katliņu ieliek cepeškrāsnī uz 5—10 minūtēm. Aknām var pielikt 5 g sviestā izsautētu sīpolu.
Dārzeņus (kartupeļus 150, g, burkānus 100 g) izvāra tvaikā, nomizo, izberž kopā ar izsautētām, gaļas mašīnā samaltām aknām caur astru sietiņu. Biezeni atšķaida ar karstu buljonu, pieliek sāli, sakuļ, uzliek uz plīts un, pastāvīgi maisot, ļauj pacelties garaiņiem. Gatavam biezenim pieliek 1/2 tējkarotes (5) g sviesta.



Dārzeņu biezenis ar smadzenēm

Bērna vecums:
no 6 mēneši-...

Gatavošana:
50—60 teļa smadzeņu izmērcē aukstā ūdenī, lai tās atbrīvotu no asinīm, ieliek verdošā, mazliet pasālītā ūdenī, vāra ar vāku nosegtā katliņā 10—15 minūtes, izņem, ātri ieliek aukstā ūdenī, notīra plēvītes, saberž kopā ar izvārītiem, karstiem mizotiem dārzeņiem (kartupeļi 150 g, kāposti 100 g), atšķaida ar 1/4 glāzes (50 g) karsta piena vai viegla buljona, kuļ uz plīts, līdz parādās garaiņi un izzūd kunkuļi, noceļ no uguns un samaisa ar 1/2 tējkarotes (5—6 g) sviesta. Vārīšanas laiks — 1 stunda.

Gatavošanas laiks:
vārīšanas laiks — 1 stunda.



Jauktu dārzeņu biezenis

Bērna vecums:
no 6 mēneši-...

Gatavošana:
Dārzeņiem (burkāniem, kāļiem, kāpostiem un kartupeļiem) jābūt jauniem, svaigiem un nebojātiem. 200 g dārzeņu nomazgā ar suku, notīra (izņemot kartupeļus), smalki sagriež, sautē ar vāku nosegtā katliņā, kurā pirms tam ielej nedaudz karsta ūdens, lai dārzeņi sautētos tvaikā paši savā sulā. Lai vārīšanu paātrinātu, var pielikt nepilnu tējkaroti cukura. Kartupeļus arī nomazgā ar suku, pēc iespējas plāni nomizo, ātri noskalo (nomizotos kartupeļus nav ieteicams ilgi turēt ūdenī), sagriež lielos gabalos un pievieno dārzeņiem, kad tie jau pusmīksti. Kad visi dārzeņi mīksti (pēc 30 minūtēm), tos karstus izberž caur sietu, pieliek 1/2 glāzes karsta piena, drusku sāls (0,5 g), labi izmaisa, uzliek uz uguns un kuļ, kamēr parādās garaiņi, neļaujot uzvārīties; biezenim jābūt irdenam, bez kunkuļiem. Gatavam biezenim pieliek 1/2 tējkarotes sviesta (6g).



Kāļu biezenis

Sastāvdaļas:
100 g kāļu,
~ 50 ml ūdens

Bērna vecums:
5-6 mēneši

Gatavošana:
izvāra ūdeni. Izvāra kāli mīkstu un samīca kopā ar novārījumu.



Kartupeļu - spinātu biezenis

Bērna vecums:
no 6 mēnešiem-...

Gatavošana:
150 g kartupeļu rūpīgi ar suku nomazgā, uzlej verdošu ūdenī, lai tas kartupeļus apsegtu, vāra ar vāku nosegtā katliņā pusstundu. Spinātus (100 g) izlasa, pārskalo, ļauj uz sietiņa notecēties, pēc tam ieliek katliņā, pieliek 1/2 tējkarotes cukura un sautē spinātus sava sulā bez ūdens. Kad kartupeļi izvārījušies, tos nomizo izberž karstus caur sietu (kartupeļu ūdeni, ja tā nav daudz, izkāš caur marli un pielej pie biezeņa); turpat pievieno caur sietu izberztos spinātus. Biezeni atšķaida ar pusglāzi verdoša piena, pieliek sāli, novieto katliņu uz plīts malas un puto biezeni ar putu slotiņu vai dakšiņu, līdz tas kļūst irdens un parādās garaiņi; vārīties neļauj.
Kad biezenis gatavs, to ieliek šķīvīti, pieliek ½ tējkarotes (5—6 g) sviesta un tūlīt dod bērnam, citādi tas nebūs garšīgs. Biezeni nedrīkst uzsildīt.
Caurberztos spinātus var likt klāt arī gatavai mannas biezputrai, zupai vai ari pasniegt kā piedevu pie kotletēm, omletes (arī ar mīksti novārītu olu. Red.). Spinātu vietā var ņemt svaigus salātus.

Gatavošanas laiks:
vārīšanai 30 min



Kartupeļu biezenis

Sastāvdaļas:
1 kartupelis (apmēram 100 grami),
50-100 ml ūdens

Bērna vecums:
5-6 mēneši

Gatavošana:
kartupeli uzvāra un izspiež caur sietiņu. Sajauc ar novārījuma ūdeni.



Kartupeļu biezenis ar buljonu

Bērna vecums:
no 6 mēneši-...

Gatavošana:
150—200 g «stobra» kaulu nomazgā, labi sasmalcina, uzlej tiem 2 glāzes auksta ūdens, uzliek uz uguns, ļauj uzvārīties, nosmeļ putas. Ieliek zaļumu «buķetīti», t. i., ar diegu sasietas garšsakņu zaļās daļas, mazliet arī pašu sakņu (pētersīļu, kāļu, burkānu — kopā 30 g). Buljonam ļauj vēlreiz uzvārīties, noceļ no lielās uguns un ļauj vārīties uz lēnas uguns ar vāku nosegtā traukā 2 1/2 stundas. Buljonu izkāš caur mitru servjeti un pārlej ar to 200 g (3 gab.) plāni nomizotu un nelielos gabaliņos sagrieztu kartupeļu. Buljonam kartupeļi tikai jānosedz. Katliņam uzliek vāku un vāra 25 minūtes, kamēr kartupeļi kļūst mīksti; izberž caur astru sietu (nemalt gaļas mašīnā!), pielej 1/4 glāzes verdoša piena vai salda krējuma, sakuļ ar dakšiņu vai slotiņu, lai nebūtu kunkuļu, izkarsē vēl reizi uz plīts, līdz parādās garaiņi, noliek uz malas, iekuļ ½ tējkarotes (5—6 g) sviesta.

Gatavošanas laiks:
vārīšanas un pagatavošanas laiks — 1 stunda.



Lapu kāpostu sautējums

Sastāvdaļas:
~ 350 g tīru lapu kāpostu,
250 ml ūdens,
1 ēdamkarote miltu,
100 ml buljona vai sakņu buljona,
100 ml piena (200 ml, ja nelieto buljonu)

Bērna vecums:
8-12 mēneši

Gatavošana:
kāpostus liek vārīties 10 -15 min. līdz mīksti. Ja nav par sīvu novārījuma ūdens, tad to lieto kā buljonu. Izgatavo biezeni no kāpostiem. Izkausē sviestu, iejauc miltus un sajauc ar pienu vai buljonu. Ļauj mērcei pavārīties 2 minūtes un iejauc kāpostu putriņu. Bērnam domātajā porcijā nepievieno sāli, bet pārējo var pārveidot par zupu ar garšvielām ( arī ar ķiploku, ja ir vēlme).

Gatavošanas laiks:
15-17 minūtes
Kas ir lapu kāposts:
           Galviņkāposti pašā sākumā ir lapu kāposti ;) kamēr nav sariesušās galviņas, kāposts audzē atsevišķas lapas.
           Garša citādāka, kaut kas starp salātu un kāpostu. Tad nu ir arī īpašas šķirnes, kam galviņa neveidojas.




Spinātu sautējums

Sastāvdaļas:
350 g svaigu spinātu vai 1 paka saldētu spinātu,
1 ēdamkarote sviesta,
2 ēdamkarotes kviešu miltu,
200 ml piena

Bērna vecums:
8-12 mēneši

Gatavošana:
sasaldētos spinātus pamazām atlaidina. Svaigos spinātus vāra ūdenī 5-6 min. Izkausē katlā sviestu un iejauc miltus. Atšķaida ar pienu. Ļauj mērcei vārīties 2 min. Izvārītos spinātus samaļ mikserī un liek klāt pie mērces.
P.s. spināti jāpasniedz tiklīdz pagatavoti, jo, ja atdzisušus uzsilda, veidojas indīgas vielas.

Gatavošanas laiks:
8 minūtes



Ziedkāpostu biezenis

Sastāvdaļas:
100 g ziedkāpostu,
50 ml ūdens

Bērna vecums:
5-6 mēneši

Gatavošana:
ziedkāpostus novāra mīkstus un sablenderē kopā ar novārījuma ūdeni.