Dārzeņu zupa ar kausēto sieru

Sastāvdaļas:
1 puķkāposts
2 burkāni
4 kartupeļi
1 glāze konservēti zaļie zirnīši (var arī svaigus vai saldētus)
200 g sviesta pupiņas
1 paciņa kausētais siers "Dzintars"
sāls
melnie piparu graudiņi
nedaudz zaļumi

Gatavošana:
Burkānus sagriež ripiņās. Kartupeļus salmiņos. Sviesta pupiņām nogriež galus un pārgriež uz pusēm.
Sagrieztos dārzeņus pārlej ar 1 litru karsta ūdens, pievieno nedaudz sāls, piparus un vāra uz lēnas uguns 10 minūtes. Pēc 10 minūtēm liek klāt rozetēs sadalītu puķkāpostu un zirnīšus, vāra 8-10 minūtes.
Gatavā zupā iemaisa kausēto sieru un ļauj tam izkust. Salietu šķīvjos, zupu pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem.



Siera - olu zupa

Sastāvdaļas:
kartupeļi
sīpoli
selerija
burkāni
kāļi
kausētie sieriņi (folijā), uz 2 l zupas 4 – 5 sieriņi
ola
sāsl
dilles
pētersīļi

Gatavošana:
Izvāra ūdenī sagrieztus dārzeņus. Kad tie gatavi, pievieno kausētos sieriņus. Izkausē. Iesit olu bļodiņā, viegli izjauc, bet nekuļ un lēni ielej zupā, noskaita līdz 3 un ātri samaisa. Izslēdz uguni, pieber daudz sasmalcinātas dilles, pētersīļus un pēc 5 minūtēm pasniedz.



Piena nūdeles

Bērna vecums:
no 6 mēnešiem-...

Gatavošana:
Sagatavo nūdelēm mīklu: 3/4 glāzes (100 g) miltu izsijā uz dē|a, miltu vidū izveido padziļinājumu, iesit tanī 1 olu, pieliek gabaliņu sviesta rieksta lielumā (10 g), mazliet sāls. Mīklu izmīca, lai ta būtu irdena, izveltnē pēc iespējas plānā kārtā un atstāj, lai apžūst.
Apžuvušo mīklu sagriež 3 pirkstu platās strēmelēs, saliek strēmeles vienu uz otras un sakapā ar asu nazi. Iegūtās nūdeles izkaisa uz sieta, ļauj apžūt, uzglabā noslēgtā traukā.
Uzvāra 1 glāzi piena, maisot, lai neizveidotos plēvīte. Verdošā pienā ieber sauju (40 g) nūdeļu, ļauj uzvārīties un pēc tam vāra vēl 5 minūtes.

Gatavošanas laiks:
vārīšanai 15 min



Piena putra ar kapātam nūdelēm

Sastāvdaļas:
(2—3 porcijas)

Bērna vecums:
no 6 mēneši-...

Gatavošana:
Sagatavo nūdelēm mīklu: 3/4 glāzes (100 g) miltu izsijā uz dē|a, miltu vidū izveido padziļinājumu, iesit tanī 1 olu, pieliek gabaliņu sviesta rieksta lielumā (10 g), mazliet sāls. Mīklu izmīca, lai ta būtu irdena, izveltnē pēc iespējas plānā kārtā un atstāj, lai apžūst. Kad mīkla apžuvuši, to sakapā ar gaļas cirvīti un iegūtos putraimus ieber verdošā pienā (2 glāzes). Vāra 10 minūtes. Gatavai putrai var pielikt cukuru vai sviestu.

Gatavošanas laiks:
vārīšanai 10 minūtes



Aukstā biešu zupa


Sastāvdaļas:
1 maza sarkanā bietīte
1 cieti vārīta ola
2 kartupeļi
1 svaigs gurķis
1/2 citrona
zaļumi
skābs krējums

Gatavošana:
Bieti nomizo, sagriež kubiņos, liek ūdenī un vāra, buljonam pievieno citrona sulu. Kartupeļus novāra ar visu mizu, nomizo un sagriež gabaliņos.
Biešu buljonam ievieno sagrieztus kartupeļus, gurķus un olu.
Pasniedzot pievieno krējumu.

Gatavošanas laiks:
60 minūtes



Kartupeļu, burkānu-kāpostu zupa

Sastāvdaļas:
1 l vistas vai gaļas buljons
2 kartupeļi
200 g kāpostu
1 burkāns
sāls
skābs krējums

Gatavošana:
Burkānus un kartupeļus nomizo. Kartupeļus sagriež kubiņos, kāpostus sašķērē, burkānus sagriež salmiņos. Dārzeņus liek verdošā buljonā un vāra līdz gatavi.
Pasniedzot pieliek krējumu.

Gatavošanas laiks:
45 minūtes



Burkānu un spinātu biezzupa

Sastāvdaļas:
2 burkāni
20 g spināti
1/2 tējk. milti
5 g sviests
1/4 glāzes piena
1/4 vārīta olas dzeltenuma

Bērna vecums:
1-3 gadi

Gatavošana:
Burkānus notīra, sagriež un liek katlā vārīties ~ 30 minūtes, pievieno smalki sagrieztus spinātus, sviestu, nelielā daudzumā pienā izšķīdinātus miltus un turpina vārīt vēl 10 minūtes uz mazas uguns. Gatavus dārzeņus izberž caur sietu, atšķaida ar vārītu ūdeni vai dārzeņu buljonu līdz vajadzīgajam biezumam, pieber sāli un uzvāra. Olas dzeltenumu sarīvē, pievieno vārītam pienam. Pievieno zupai un samaisa.

Gatavošanas laiks:
60 minūtes



Aukstā zupa

Sastāvdaļas:
1 vidēja biete
1 tomāts
1 svaigs gurķis
1/2 vārīta olas dzeltenuma
1 ēd. k. skābs krējums
400 g ūdens
zaļie lociņi
dilles
sāls

Bērna vecums:
1-3 gadi

Gatavošana:
Bieti notīra, sarīvē un liek katlā kopā ar tomātu, kas izberzts caur sietu, pielej 200 g ūdens un uz mazas uguns vāra 1-1,5 stundas. Lai bietes nepiedegtu, ik pēc laiciņa pielej ūdeni. Beigās pielej 200 g ūdeni, vāra vēl 10 minūtes un atdzesē. Gurķi, lociņus un dilles noskalo ar verdošu ūdeni, smalki sagriež, liek zupā, pieliek sāli un samaisa. Šķīvī ielej zupu un pievieno krējumu, sajauktu ar sarīvētu olas dzeltenumu.

Gatavošanas laiks:
120 minūtes



Auzu pārslu-frikadeļu zupa

Sastāvdaļas:
200 g liellopa gaļas
1 ola
2 ĒK auzu pārslas

Gatavošana:
Liellopa gaļu samaļ. Masai pievieno olu, pievieno sāli. Masu labi sakuļ un izveido frikadeles.
Karstā buljonā liek frikadeles, auzu pārslas un vāra līdz gatavs.

Gatavošanas laiks:
45 minūtes



Dārzeņu biezzupa

Sastāvdaļas:
250 g kāposts
100 g ziedkāposts
2 burkāni
1 neliels kālis
1 mazs rācenis
zaļumi

Gatavošana:
Burkānu, kāli un rāceni nomizo, sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves. Kāpostu sarīvē.
Ūdeni uzvāra, pievieno sasmalcinātos dārzeņus un vāra līdz gatavi.
Pasniedzot pārkaisa zaļumus.

Gatavošanas laiks:
45 minūtes



Dažādu dārzeņu zupa

Sastāvdaļas:
1 cieti vārīta ola
150 g kāpostu vai ziedkāpostu
2 tomāti
1 burkāns
1 mazs kālis
2 ĒK konservētu zaļo zirnīšu
60 g spinātu
1 mazs sīpols

Gatavošana:
Burkānu, kāli, olu, sīpolu nomizo un sagriež gabaliņos. Kāli un burkānu liek verdošā ūdenī un vāra līdz pusgatavi. Kāpostus sašķērē vai sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves un pievieno zupai.
Tomātus un sīpolus nedaudz apcep uz pannas sviestā un pievieno zupai.
Spinātus nomazgā, sasmalcina. 5 minūtes pirms zupas noņemšanas no uguns spinātus un olu pievieno zupai. Zaļos zirnīšus pievieno zupu pasniedzot.

Gatavošanas laiks:
45 minūtes



Dārzeņu zupa ar makaroniem

Sastāvdaļas:
vistas buljons
saldētie dārzeņi
makaroni

Bērna vecums:
3 gadi

Gatavošana:
Uzlieku vārīties vistas buljonu, pieber saldētos dārzeņus un makaronus.



Dārzeņu-piena zupa

Sastāvdaļas:
2 kartupeļi
250 g kāposts
1 burkāns
3 glāzes piena
2 cieti vārītas olas
2 ĒK sviesta

Gatavošana:
Kartupeļus, burkānus nomizo. Kāpostus sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves. Kartupeļus sagriež kubiņos, burkānus sagriež salmiņos. Dārzeņus liek vārīties līdz gatavi.
Kamēr vārās dārzeņi pienu uzvāra. Gatavos dārzeņus sablenderē vai izberž caur sietu, pievieno pienam un vāra 3 minūtes.
Olu baltumu atdala no dzeltenuma, dzeltenumus saberž kopā ar sviestu un pieveino zupai pirms pasniegšanas.

Gatavošanas laiks:
45 minūtes


Grūbu-gurķu zupa

Sastāvdaļas:
2 l buljona
2 kartupeļi
1 burkāns
1 sālīts vai marinēts gurķis
1 sauja grūbu
skābs krējums

Gatavošana:
Grūbas noskalo tekošā ūdenī un liek vārīties līdz pusgatavas. Burkānus, gurķus, kartupeļus nomizo un sagriež salmiņos.
Burkānus un gurķus liek buljonā, vāra 20 minūtes. Kad grūbas ir gandrīz gatavas, tās pievieno buljonam un pievieno kartupeļus. Zupu vāra līdz gatava.
Pasniedzot pievieno krējumu.

Gatavošanas laiks:
60 minūtes



Vistas – rīsu un burkānu zupa

Sastāvdaļas:
vistas kājas vai spārniņi
sīpols
rīsi
burkāni

Gatavošana:
Savāru vistas kājas vai spārniņus, klāt pievieno veselu sīpolu. Tad izkāšu buljonu caur sietu, sīpolu izņem, gaļu noņemu no kauliem. Buljonam pievieno rīsus un burkānus. Vāra līdz gatavs un beigās pievieno gaļu.