Dārzeņu zupa ar kausēto sieru
Sastāvdaļas:- 1 puķkāposts
2 burkāni
4 kartupeļi
1 glāze konservēti zaļie zirnīši (var arī svaigus vai saldētus)
200 g sviesta pupiņas
1 paciņa kausētais siers "Dzintars"
sāls
melnie piparu graudiņi
nedaudz zaļumi - Gatavošana:
- Burkānus sagriež ripiņās. Kartupeļus salmiņos. Sviesta pupiņām nogriež galus un pārgriež uz pusēm.
Sagrieztos dārzeņus pārlej ar 1 litru karsta ūdens, pievieno nedaudz sāls, piparus un vāra uz lēnas uguns 10 minūtes. Pēc 10 minūtēm liek klāt rozetēs sadalītu puķkāpostu un zirnīšus, vāra 8-10 minūtes.
Gatavā zupā iemaisa kausēto sieru un ļauj tam izkust. Salietu šķīvjos, zupu pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem.
Siera - olu zupa
Sastāvdaļas:
- kartupeļi
sīpoli
selerija
burkāni
kāļi
kausētie sieriņi (folijā), uz 2 l zupas 4 – 5 sieriņi
ola
sāsl
dilles
pētersīļi - Gatavošana:
- Izvāra ūdenī sagrieztus dārzeņus. Kad tie gatavi, pievieno kausētos sieriņus. Izkausē. Iesit olu bļodiņā, viegli izjauc, bet nekuļ un lēni ielej zupā, noskaita līdz 3 un ātri samaisa. Izslēdz uguni, pieber daudz sasmalcinātas dilles, pētersīļus un pēc 5 minūtēm pasniedz.
Piena nūdeles
- Bērna vecums:
- no 6 mēnešiem-...
- Gatavošana:
- Sagatavo
nūdelēm mīklu: 3/4 glāzes (100 g) miltu izsijā uz dē|a, miltu vidū
izveido padziļinājumu, iesit tanī 1 olu, pieliek gabaliņu sviesta
rieksta lielumā (10 g), mazliet sāls. Mīklu izmīca, lai ta būtu irdena,
izveltnē pēc iespējas plānā kārtā un atstāj, lai apžūst.
Apžuvušo mīklu sagriež 3 pirkstu platās strēmelēs, saliek strēmeles vienu uz otras un sakapā ar asu nazi. Iegūtās nūdeles izkaisa uz sieta, ļauj apžūt, uzglabā noslēgtā traukā.
Uzvāra 1 glāzi piena, maisot, lai neizveidotos plēvīte. Verdošā pienā ieber sauju (40 g) nūdeļu, ļauj uzvārīties un pēc tam vāra vēl 5 minūtes. - Gatavošanas laiks:
- vārīšanai 15 min
Piena putra ar kapātam nūdelēm
- Sastāvdaļas:
- (2—3 porcijas)
- Bērna vecums:
- no 6 mēneši-...
- Gatavošana:
- Sagatavo nūdelēm mīklu: 3/4 glāzes (100 g) miltu izsijā uz dē|a, miltu vidū izveido padziļinājumu, iesit tanī 1 olu, pieliek gabaliņu sviesta rieksta lielumā (10 g), mazliet sāls. Mīklu izmīca, lai ta būtu irdena, izveltnē pēc iespējas plānā kārtā un atstāj, lai apžūst. Kad mīkla apžuvuši, to sakapā ar gaļas cirvīti un iegūtos putraimus ieber verdošā pienā (2 glāzes). Vāra 10 minūtes. Gatavai putrai var pielikt cukuru vai sviestu.
- Gatavošanas laiks:
- vārīšanai 10 minūtes
Aukstā biešu zupa
- Sastāvdaļas:
- 1 maza sarkanā bietīte
1 cieti vārīta ola
2 kartupeļi
1 svaigs gurķis
1/2 citrona
zaļumi
skābs krējums - Gatavošana:
- Bieti
nomizo, sagriež kubiņos, liek ūdenī un vāra, buljonam pievieno citrona
sulu. Kartupeļus novāra ar visu mizu, nomizo un sagriež gabaliņos.
Biešu buljonam ievieno sagrieztus kartupeļus, gurķus un olu.
Pasniedzot pievieno krējumu. - Gatavošanas laiks:
- 60 minūtes
Kartupeļu, burkānu-kāpostu zupa
Sastāvdaļas:- 1 l vistas vai gaļas buljons
2 kartupeļi
200 g kāpostu
1 burkāns
sāls
skābs krējums - Gatavošana:
- Burkānus
un kartupeļus nomizo. Kartupeļus sagriež kubiņos, kāpostus sašķērē,
burkānus sagriež salmiņos. Dārzeņus liek verdošā buljonā un vāra līdz
gatavi.
Pasniedzot pieliek krējumu. - Gatavošanas laiks:
- 45 minūtes
Burkānu un spinātu biezzupa
- Sastāvdaļas:
- 2 burkāni
20 g spināti
1/2 tējk. milti
5 g sviests
1/4 glāzes piena
1/4 vārīta olas dzeltenuma - Bērna vecums:
- 1-3 gadi
- Gatavošana:
- Burkānus notīra, sagriež un liek katlā vārīties ~ 30 minūtes, pievieno smalki sagrieztus spinātus, sviestu, nelielā daudzumā pienā izšķīdinātus miltus un turpina vārīt vēl 10 minūtes uz mazas uguns. Gatavus dārzeņus izberž caur sietu, atšķaida ar vārītu ūdeni vai dārzeņu buljonu līdz vajadzīgajam biezumam, pieber sāli un uzvāra. Olas dzeltenumu sarīvē, pievieno vārītam pienam. Pievieno zupai un samaisa.
- Gatavošanas laiks:
- 60 minūtes
Aukstā zupa
- Sastāvdaļas:
- 1 vidēja biete
1 tomāts
1 svaigs gurķis
1/2 vārīta olas dzeltenuma
1 ēd. k. skābs krējums
400 g ūdens
zaļie lociņi
dilles
sāls - Bērna vecums:
- 1-3 gadi
- Gatavošana:
- Bieti notīra, sarīvē un liek katlā kopā ar tomātu, kas izberzts caur sietu, pielej 200 g ūdens un uz mazas uguns vāra 1-1,5 stundas. Lai bietes nepiedegtu, ik pēc laiciņa pielej ūdeni. Beigās pielej 200 g ūdeni, vāra vēl 10 minūtes un atdzesē. Gurķi, lociņus un dilles noskalo ar verdošu ūdeni, smalki sagriež, liek zupā, pieliek sāli un samaisa. Šķīvī ielej zupu un pievieno krējumu, sajauktu ar sarīvētu olas dzeltenumu.
- Gatavošanas laiks:
- 120 minūtes
Auzu pārslu-frikadeļu zupa
- Sastāvdaļas:
- 200 g liellopa gaļas
1 ola
2 ĒK auzu pārslas - Gatavošana:
- Liellopa gaļu samaļ. Masai pievieno olu, pievieno sāli. Masu labi sakuļ un izveido frikadeles.
Karstā buljonā liek frikadeles, auzu pārslas un vāra līdz gatavs. - Gatavošanas laiks:
- 45 minūtes
Dārzeņu biezzupa
- Sastāvdaļas:
- 250 g kāposts
100 g ziedkāposts
2 burkāni
1 neliels kālis
1 mazs rācenis
zaļumi - Gatavošana:
- Burkānu, kāli un rāceni nomizo, sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves. Kāpostu sarīvē.
Ūdeni uzvāra, pievieno sasmalcinātos dārzeņus un vāra līdz gatavi.
Pasniedzot pārkaisa zaļumus. - Gatavošanas laiks:
- 45 minūtes
Dažādu dārzeņu zupa
- Sastāvdaļas:
- 1 cieti vārīta ola
150 g kāpostu vai ziedkāpostu
2 tomāti
1 burkāns
1 mazs kālis
2 ĒK konservētu zaļo zirnīšu
60 g spinātu
1 mazs sīpols - Gatavošana:
- Burkānu,
kāli, olu, sīpolu nomizo un sagriež gabaliņos. Kāli un burkānu liek
verdošā ūdenī un vāra līdz pusgatavi. Kāpostus sašķērē vai sarīvē uz
rupjās dārzeņu rīves un pievieno zupai.
Tomātus un sīpolus nedaudz apcep uz pannas sviestā un pievieno zupai.
Spinātus nomazgā, sasmalcina. 5 minūtes pirms zupas noņemšanas no uguns spinātus un olu pievieno zupai. Zaļos zirnīšus pievieno zupu pasniedzot. - Gatavošanas laiks:
- 45 minūtes
Dārzeņu zupa ar makaroniem
- Sastāvdaļas:
- vistas buljons
saldētie dārzeņi
makaroni - Bērna vecums:
- 3 gadi
- Gatavošana:
- Uzlieku vārīties vistas buljonu, pieber saldētos dārzeņus un makaronus.
Dārzeņu-piena zupa
- Sastāvdaļas:
- 2 kartupeļi
250 g kāposts
1 burkāns
3 glāzes piena
2 cieti vārītas olas
2 ĒK sviesta - Gatavošana:
- Kartupeļus,
burkānus nomizo. Kāpostus sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves. Kartupeļus
sagriež kubiņos, burkānus sagriež salmiņos. Dārzeņus liek vārīties līdz
gatavi.
Kamēr vārās dārzeņi pienu uzvāra. Gatavos dārzeņus sablenderē vai izberž caur sietu, pievieno pienam un vāra 3 minūtes.
Olu baltumu atdala no dzeltenuma, dzeltenumus saberž kopā ar sviestu un pieveino zupai pirms pasniegšanas. - Gatavošanas laiks:
- 45 minūtes
Grūbu-gurķu zupa
- Sastāvdaļas:
- 2 l buljona
2 kartupeļi
1 burkāns
1 sālīts vai marinēts gurķis
1 sauja grūbu
skābs krējums - Gatavošana:
- Grūbas noskalo tekošā ūdenī un liek vārīties līdz pusgatavas. Burkānus, gurķus, kartupeļus nomizo un sagriež salmiņos.
Burkānus un gurķus liek buljonā, vāra 20 minūtes. Kad grūbas ir gandrīz gatavas, tās pievieno buljonam un pievieno kartupeļus. Zupu vāra līdz gatava.
Pasniedzot pievieno krējumu. - Gatavošanas laiks:
- 60 minūtes
Vistas – rīsu un burkānu zupa
- Sastāvdaļas:
- vistas kājas vai spārniņi
sīpols
rīsi
burkāni - Gatavošana:
- Savāru vistas kājas vai spārniņus, klāt pievieno veselu sīpolu. Tad izkāšu buljonu caur sietu, sīpolu izņem, gaļu noņemu no kauliem. Buljonam pievieno rīsus un burkānus. Vāra līdz gatavs un beigās pievieno gaļu.