Vecākiem - Putras, biezputras



Ātri vārāmo auzu pārslu putra

Sastāvdaļas:

2 glāzes ūdens
2,5 glāzes piens
3 glāzes ātri vārāmās auzu pārslas
2 šķipsnas sāls
1 liela sauja cukurs

Gatavošana:
Uzvāra ūdeni, ieber sāli, cukuru un samaisa. Ieber auzu pārslas samaisa un lej pienu klāt. Maisa un vāra līdz uzvārās. 2 minūtes pavāra, nogriež uguni, uzliek vāku un ļauj pastāvēt 5 minūtes. Pasniedz ar svietu vai aukstu ar ievārījumu.
* sāli un cukuru pievieno pēc garšas. Ja grib saldu, tad nemet sāli, ja sāļu tad cukuru. Ja grib tādu ar kuru var ēst gan sviestu, gan zapti, tad met abus klāt.



Griķu biezputra

Sastāvdaļas:
          1 glāze griķu
          1 ½ glāze ūdens
           sviesta pikucītis
Gatavošana:
Griķiem uzlej daudz ūdens, uzvāra un nolej. Tad pielej 1 ½ glāzes ūdens un vāra uz nelielas uguns gatavu. Gatavu liek uz šķīvja un viducī ieliek sviesta piciņu.



Mannas - piena putra

Sastāvdaļas:
1 glāze mannas
5 glāzes piena
1 ĒK cukura
1/2 TK sāls

Gatavošana:
Pienu uzvāra, pievieno sāli, iemaisa mannu un vāra 15 minūtes, patstāvīgi maisot uz mazas uguns. Beigās pievieno cukuru un samaisa.

Gatavošanas laiks:
20 minūtes




Prosas - piena putra

Prosu var sagatavot ļoti garšīgi, es izmēgināju pēc rekomendācijā no krievu žurnāla Gastronorm, bet ķēpa arī liela. Sanāca kā buberts un neviens pat neiedomājās, ka tā ir tautas nenovertētā prosa. Reti, bet atkārtoju šo triku.

Sastāvdaļas:
prosa
piens
sāls
cukurs
vaniļas cukurs

Gatavošana:
Prosu aplej ar verdošu ūdeni un notur 10 minūtes. Tā atkārto to procesu reizes 5 (process noņem rūgtumu). Tad uz tīrajiem, izskalotajiem graudiem uzlej pienu tā kā apmēram rīsus.
Vāra un pieliek sāli, cukuru un vaniļas cukuru. Visu uz lēnas uguns uzvāra un, tad ietin daudzos dvielīšos, spilvenos. Vai, ja ir tāds brīnums, kā maizes krāsns, tad nu tur. Un no rīta ņem ārā, ēd gardu muti ar ievārījumu, aukstu pienu, uzkaisa kanēli vai tāpat. Jādara visi darbi vakarā, tad putra gatava no rīta, kad mēgināju saīsināt procesu, tad bija putra rūgta un cieta.



Rīsu - banānu putra

Sastāvdaļas:
1 glāze rīsu
2 ĒK eļļas
3 banāni
sāls

Gatavošana:
Katlā ielej ūdeni, uzvāra, pievieno nomazgātus rīsus, sāli un vāra līdz gatavi. Rīsus nolej sietā un notecina.
Banānus sagriež ripiņās un katru šķēlīti apcep eļļā. Ceptos banānus pievieno rīsiem un samaisa.

Gatavošanas laiks:
30 minūtes