Galvenie » 2010 » Februāris » 19 » Tiem, kas grib bērnu
12:45:36
Tiem, kas grib bērnu
  bilde ņamta no:  www.images-photography-pictures.net/baby_pict...
Ja esi nolēmusi ieņemt bērnu, pārtrauc lietot jebkuru kontraceptīvo līdzekli un turpini normālu seksuālo dzīvi.

Nebaidies un nekrīti panikā, ja grūtniecība neiestājas vienā, divos mēnešos vai pat ilgāk. Ja pārim ir regulāras dzimumattiecības un netiek lietota kontracepcija, ap 90% sieviešu kļūst grūtas pirmā gada laikā. Bieži vien pārus pārņem nevēlams stress un sasprindzinājums, cenšoties ieņemt bērnu cik ātri vien iespējams un par katru cenu. Šāda situācija var ietekmēt pāra savstarpējās attiecības, dot iemeslu neuzticībai un šaubām par partnera auglību. Ir daudz dažādu metožu, ar kuru palīdzību var noteikt visauglīgākās cikla dienas - ķermenis sūta tev savus signālus, tev tikai jāmāk tos saprast un atšifrēt.


Kā uzzināt fertilo periodu?

Izskaitļot.

Ja tev ir regulārs cikls, pierakstot menstruāciju kalendāru, tu vari aprēķināt ovulācijas laiku. Parasti ovulācija notiek 14 dienas pirms nākošās menstruācijas sākuma. Ja esi kalendārā atzīmējusi nākošās menstruācijas pirmo dienu, tad aprēķināt iespējamo ovulācijas laiku ir ļoti vienkārši. Vislielākā apaugļošanās iespēja ir dzimumakta laikā, kas notiek divas dienas pirms un divas dienas pēc ovulācijas, tas ir četru dienu laikā.

Ja tev ir neregulārs cikls, tu nevari aprēķināt ovulāciju pēc šīs metodes.

Sajusts

Diezgan bieži sieviete var noteikt ovulāciju pēc vispārējā stāvokļa izmaiņām. Pirms ovulācijas sieviete var sajust sāpes sānos un vēdera lejasdaļā; sāpēm ir tendence pastiprināties; pēc ovulācijas tās izplatās pa visu vēdera lejasdaļu. Ovulācijas laikā sieviete var sajust īslaicīgu vēdera uzpūšanos, dažreiz - sāpīgu defekācijas tieksmi, vēders ir sasprindzis un jutīgs. Vēlāk sāpes un nepatīkamā sajūta vēdera lejasdaļā pakāpeniski mazinās, kamēr izzūd, palielinās šķidru un caurspīdīgu izdalījumu daudzums. Visi šie simptomi cikla vidū norāda uz ovulāciju, periodu, kura laikā apaugļošanās iespēja ir vislielākā.

Izmērīt

Ovulācijas dienu var noteikt arī mērot bazālo temperatūru. Bazālo ķermeņa temperatūru mēra organisma dabiskajās atverēs (makstī, taisnajā zarnā, zem mēles) agri no rīta, uzreiz pēc pamošanās, pirms celšanās no gultas. Pirmajā cikla pusē ķermeņa temperatūra ir apmēram 36,5oC, pēc ovulācijas tā paceļas līdz 37oC. Šādu viena cikla bazālās temperatūras līkni sauc par divfāzisku, tā norāda, ka notikusi ovulācija. Ja menstruācija nesākas un temperatūra nekrītas, saglabājoties virs 37oC, tas nozīmē, ka iestājusies grūtniecība. Ķermeņa temperatūra var paaugstināties vairāku citu iemeslu dēļ, šādos gadījumos metode nav lietojama.

Cik ātri var notikt apaugļošanās?

Tas ir ļoti individuāli. Apmēram 85% sieviešu grūtniecība iestājas pirmā gada laikā. Ja sievietei, kurai ir regulārs menstruālais cikls un regulāra dzimumdzīve, grūtniecība neiestājas ilgāk kā divus gadus, ir pamats sākt uztraukties. Šādā gadījumā jāsāk meklēt neauglības cēloņus un sākt ārstēšanu.

Pastāv ļoti daudz mītu par grūtniecības iestāšanos, piemēram, pirmā dzimumakta laikā meitenei nevar iestāties grūtniecība, sievietei grūtniecība var iestāties tikai orgasma laikā, grūtniecība nevar iestāties menstruāciju laikā. Tā nav taisnība! Nobriedušai meitenei grūtniecība var iestāties paša pirmā dzimumakta laikā. Meitenei, kurai ir ovulācija, un pēc tam dzimumakts, grūtniecība var iestāties pat divas nedēļas pirms pirmās menstruācijas viņas dzīvē. Sievietēm ar īsu ciklu un garām menstruācijām vislielākā bērna ieņemšanas iespēja var būt pēdējās asiņošanas dienās.

Kādi ir neauglības cēloņi?

Neauglību var izraisīt veselības traucējumi gan sievietei, gan vīrietim, tāpēc pāris vienmēr jāizmeklē kopā. Vispirms jānosaka spermas sastāvs, kustīgums un daudzums. Pēc tam jāizvērtē spermatozoīdu kustība šķērsojot dzemdes kaklu un saskaroties ar gļotādu; spermatozoīdu kustīguma samazināšanās var būt viens no pāra neauglības cēloņiem. Dažreiz imunoloģiskas mijiedarbības rezultātā spermatozoīdi, saskaroties ar dzemdes kakla gļotādu, zaudē savu kustīgumu, tas nozīmē, ka šūnas, kas atrodas sievietes gļotādā, "cīnās" pret spermatozoīdiem, uztverot tos kā svešķermeņus.

Olvadu necaurlaidība var būt viens no neauglības cēloņiem. Ļoti bieži dažādu slimību rezultātā olvadi var būt pilnīgi vai daļēji nosprostoti, neļaujot olšūnai pa tiem virzīties uz dzemdes dobumu un satikties ar spermatozoīdu. Olvadu nosprostojumu visbiežāk izraisa recidivējošs olvadu iekaisums vai endometrioze. Dažām sievietēm olvadi var būt izoperēti ārpusdzemdes grūtniecības laikā. Olvadu nosprostojumu diagnosticē laparoskopiskas ķirurģijas ceļā vai ievadot kontrastlīdzekli un veicot rentgenogrāfiju.

Biežs neauglības cēlonis var būt policistisko olnīcu sindroms vai citi olnīcu funkcionāli traucējumi, kad olnīcās nenotiek olšūnas nobriešana, nenotiek ovulācija un grūtniecības iestāšanās kļūst neiespējama. Vienlīdz svarīga ir hipofīzes aktivitāte; tas ir dziedzeris, kas regulē ciklu kopumā. Hormonu veidošanos hipofīzē var ietekmēt dažādi emocionāla rakstura traucējumi. Jāatzīmē, ka viens no biežākajiem hipofīzes traucējumu cēloņiem ir anoreksija (rezultātā - pazemināts barojums),cenšoties sasniegt "ideālu" figūru. Hormonālus traucējumus diagnosticē analizējot menstruāciju kalendāru un bazālās temperatūras līkni, kā arī nosakot hormonu koncentrāciju asinīs.

Kādas ir neauglība ārstēšanas metodes?

Lai palīdzētu neauglīgiem pāriem tikt pie bērna, medicīnas iespējas šodien ir ļoti plašas. Neauglības ārstēšanas ilgums un panākumi lielā mērā ir atkarīgi no neauglības cēloņa. Bieži vien pietiek ievadīt spermu dzemdē, apejot "nāvējošo" dzemdes kakla gļotādu, tomēr citreiz terapija var būt ilgstoša un sarežģīta.

Olnīcu un hipofīzes funkciju traucējumu gadījumā terapijai visbiežāk izmanto kontraceptīvos līdzekļus, kas regulē hormonu līdzsvaru. Pārtraucot perorālo kontraceptīvo līdzekļu lietošanu, grūtniecības iestāšanās iespēja pirmo ciklu laikā palielinās. Dažām sievietēm kontraceptīvie līdzekļi sagatavo organismu grūtniecībai, pēc tam tiek veicināta ovulācija.

Mūsdienu medicīna var palīdzēt pat sievietēm ar olvadu nosprostojumu, izoperētiem olvadiem un tad, ja vīrieša spermai ir ļoti neliela apaugļošanas iespēja. Šodien medicīna var palīdzēt gadījumos, kas agrāk tika vērtēti kā bezcerīgi. Tas notiek pateicoties IVF (fertilizācijai in vitro). Mākslīgās apaugļošanas laikā olnīca nobriest sievietes organismā, pēc tam tiek izņemta un apaugļota ar vīrieša spermu in vitro (ārpus sievietes organisma). Pēc noteikta laika embrijs tiek implantēts mātes dzemdes gļotādā. Apaugļošana in vitro ar labiem panākumiem tiek veikta arī Latvijā, pateicoties šai metodei daudzās ģimenēs rodas iespēja tikt pie bērniņa.

Kāda ir kontraceptīvo līdzekļu ietekme uz fertilitāti?

Nevienam nav šaubu, ka vīriešu prezervatīvi vai dabīgās ģimenes plānošanas metodes neietekmē fertilitāti, kamēr hormonālā kontracepcija ir saistīta ar vairākiem mītiem.

Šodien, neizprotot galvenos modernās kontracepcijas darbības principus, sievietes ar zināmu neuzticību raugās uz kontracepciju "bez menstruācijām", saskatot tur draudus fertilitātei (auglībai). Tāda pieeja nav pareiza. Vairums moderno kontraceptīvo līdzekļu, kā, piemēram, intrauterīnā hormonālā sistēma Mirena vai garo ciklu kontracepcija, sniedz sievietei iespēju kādu laiku, kamēr viņa nevēlas bērnu, dzīvot bez menstruācijām. Tas notiek tāpēc, ka kādu laiku tiek nomākta dzemdes gļotādas proliferācija, tā atjaunojas nekavējoties pēc tablešu lietošanas pārtraukšanas vai Mirena izņemšanas, tam nav sakara ar olnīcu funkcijas nomākšanu, kā tas varbūt bija senāk. Šāda iedarbība uz dzemdes gļotādu nenomāc fertilitāti. Piemēram, izņemot Mirena, fertilitāte atjaunojas tikpat ātri, kā izņemot vienkāršu vara spirāli. Iespēja ieņemt bērnu ir tikpat liela, kā sievietēm, kas vispār nav lietojušas jebkādu kontracepcijas metodi. Ilgstoša kontraceptīvo tablešu lietošana arī neietekmē fertilitāti. Bieži sievietes, kurām neiestājas grūtniecība, vainu uzveļ iepriekš lietotiem perorālajiem kontraceptīvajiem līdzekļiem. Īstenībā ir pavisam otrādi. Kontraceptīvo līdzekļu lietošana uz laiku apslēpj sievietes neauglību, kas no jauna kļūst aktuāla, kad sieviete pārtrauc lietot šīs tabletles. Progestīna depo injekcijas visvairāk nomāc olnīcu aktivitāti, tāpēc sievietēm, kuras lieto šo kontracepcijas metodi, fertilitātes atjaunošanai nepieciešams nedaudz ilgāks laiks. Jāpiezīmē, ka kontracepcijas nolūkā šo metodi lieto reti.

Kategorija: Grūtniecība | Skatījumu skaits: 4128 | Pievienoja: AIRITA | Atslēgvārdi: grutniecina, sievietem, velos bernu | Reitings: 0.0/0