Galvenie » 2010 » Februāris » 12 » Pārāk daudz augļūdens
15:54:44
Pārāk daudz augļūdens

  Ja sievietei ir polihidramnija, augļūdens daudzums ap mazuli ir pārāk liels. Lai varētu saprast, kā tas ietekmē Tavu un mazuļa veselību, svarīgi saprast augļūdens lomu veselīgas grūtniecības norisē.

 Kas Tev ir jāzina par augļūdeni

 Augļūdens, kas aptver Tavu mazuli, spēlē nozīmīgu lomu Tava bērniņa augšanas un attīstības procesā. Šis šķidrums aizsargā mazuli un nodrošina viņu ar šķidrumu. Tavs mazulis elpo šo šķidrumu plaušās un norij to. Tas palīdz mazuļa plaušām un gremošanas sistēmai kļūt spēcīgākai. Tāpat augļūdens palīdz mazulim kustēties Tavā vēderā, kas savukārt attīsta viņa muskuļus un kaulus.

 Augļūdens maisiņš, kurā aug Tavs mazulis, sāk veidoties aptuveni 12 dienas pēc apaugļošanās. Tāpat šajā laikā sāk veidoties pats augļūdens. Agrīnās grūtniecības nedēļās augļūdens rodas no topošās māmiņas, bet pēc 12 grūtniecības nedēļas mazulis, kad mazulis sāk pats arī čurāt šajā augļūdenī, augļūdens lielāko daļu veido tieši mazuļa urīns.

Augļūdens daudzums palielinās aptuveni līdz 28.-32.grūtniecības nedēļai. Pēc šī termiņa augļūdens daudzums paliek nemainīgs līdz 37.-40.nedēļai. pēc tam augļūdens daudzums samazinās.

 Kas Tev ir jāzina par polihidramniju

 Polihidramnija (pārāk daudz augļūdens) piemeklē aptuveni 2 no 100 topošajām māmiņām. Lielākajā daļā gadījumu pārmērīgs augļūdens pieaugums ir grūtniecības otrajā grūtniecības trimestrī, bet dažos gadījumos šķidrums uzkrājas jau 16.grūtniecības nedēļā, kas savukārt noved pie priekšlaicīgām dzemdībām.

 Polihidramniju var diagnosticēt ar ulstrasonogrāfiju. Mediķi pilnībā vēl nav atklājuši, kas izraisa palielinātu augļūdens daudzumu. 2 no 3 gadījumiem šie iemesli tā arī paliek nezināmi. Te ir divi no labāk zināmajiem iemesliem, kāpēc ir palielināts augļūdens daudzums:

-         Kāds noteikts defekts mazulim, kas ietekmē rīšanas spēju. Parasti, kad auglis norij augļūdeni, augļūdens daudzums nedaudz samazinās. Tas palīdz līdzsvarot augļūdens pieaugumu, ko rada augļa urinācija.

-         Sirds defekti mazulim.

 

Sievietes, kurām ir diabēts, ir paaugstināta riska grupā. Tomēr šīm sievietēm ar diabētu un paaugstinātu augļūdens daudzumu ir mazāk komplikāciju nekā sievietēm bez diabēta.

 Sievietēm ar nelielu palielinātu augļūdens daudzumu ir mazāk simptomu. Sievietēm, kurām ir lielāka augļūdens palielināšanās, var būt diskomforta sajūta vēderā un elpošanas problēmas. Tas ir tāpēc, ka pārlieku liela šķidruma koncentrācija spiež dzemdi pret plaušām un citiem orgāniem vēderā.

 Palielināts augļūdens daudzums var izraisīt:

 

-         priekšlaicīgas dzemdības;

-         nabassaites negadījumus;

-         palielina grūtniecības komplikāciju risku, tajā skaitā, priekšlaicīgas dzemdības; placentas atdalīšanās; nedzīvi dzimis bērns; ķeizargrieziens; smaga asiņošana; slikta augļa augšana.

 Ko Tu vari darīt?

 Labākais, ko Tu vari darīt ir apmeklēt visas ārsta vizītes. Tavs ginekologs katrā apskates laikā mērīs vēdera izmēru, dzemdes augstumu, no kā varēs noteikt augļūdens daudzumu. Ja grūtniecības laikā būs radušies kādi sarežģījumi, Tavs ārsts veiks darbības, lai novērstu komplikācijas.

 Ja Tev ir diabēts, noteikti izrunā ar ārstu par palielināto risku palielinātam augļūdens daudzumam.

 Ja ārstam būs aizdomas, ka Tev varētu būt polihidramnija, Tev noteikti būs jādodas biežākās vizītēs pie ārsta. Aptuveni pusē no gadījumu skaita, polihidramnija pazūd bez īpašas ārstēšanas. Citos gadījumos problēma tiek veiksmīgi atrisināta, ja tiek atrasts īstais iemesls, piemēram, sievietēm ar augstu cukura līmeni ārstēšanas laikā bieži samazinās augļūdens daudzums. Citas ārstēšanas metodes ietver augļūdens „nolaišanu” vai medikamentu lietošana, kas samazina augļūdens daudzumu.


Mamiņu klubs

Kategorija: Grūtniecība | Skatījumu skaits: 2812 | Pievienoja: AIRITA | Atslēgvārdi: grutnieciba, augludens, sievietem | Reitings: 0.0/0