Galvenie » 2010 » Februāris » 2 » Māmiņa pēc 30 gadiem
16:08:14
Māmiņa pēc 30 gadiem

  Bieži vien ārstu uzskats ir, ka sievietes pēc 30 gadiem ir jau „vecas grūtnieces, viņas ir automātiski paaugstināta riska grupā un izraisa arī apkārtējās sabiedrības ieinteresētus acu skatus. Tomēr, viedoklis, ka māmiņas gados ir kaut kas neiedomājams un īpašs, neiztur kritiku.

Ginekologu uzgaidāmajās telpās sen nav nekāds izņēmums grūtnieces, kuras jau ir sasniegušas ceturto gadu desmitu, drīzāk jau gan ierasta parādība. Īpaši vecajā Eiropā sievietes izšķiras par labu bērniņam jau brieduma gados. Bez tam – mēs regulāri uzzinām par Holivudas dīvām, kuras kļūst par māmiņām jau stipri pēc trīsdesmit, dažkārt pat pēc četrdesmit gadu vecuma.

Kādi tad ir iemesli, kādēļ sievietes izvēlas laist pasaulē mazuli krietni pēc divdesmit gadu vecuma?

Bieži vien tās sievietes, kuras studē, vēlas pabeigt mācības un pierādīt sevi karjerā, tikai tad domājot par bērniem. Tieši tā tas ir jau minēto Holivudas aktrišu gadījumā.

Tomēr ne vienmēr karjera ir tā, kas liek atlikt bērniņa ienākšanu ģimenē, bieži vien tās ir auglības problēmas. Pārsvarā māmiņas gados, kuras nav ieguvušas augstāko izglītību, un laiž pasaulē pirmo bērnu jau pēc trīsdesmit, pārsvarā ir saskārušās ar auglības problēmām, viņas vienkārši ir ilgi centušās „tikt pie bērniņa”.

Protams, nevar nepieminēt faktu, ka daudzas sievietes, kurām mazuļi piesakās pēc 30 vai 40 gadu vecuma, ir uzsākušas jaunas attiecības, iespējams, pirmie bērni jau ir lieli, un kopā ar jauno partneri ir izlemts, ka ģimenē ieradīsies vēl viens mazulis.

Tomēr ne vienmēr vēlīna grūtniecība ir rūpīgi plānota, vai arī liela laime pēc ilgiem pūliņiem. Izrādās, ka arī pēc 40 ir iespējams neplānoti tikt pie bērniņa, un sievietes ap 40 nemaz nav piesardzīgākas kā pusaudzes. Piemēram, Lielbritānijā nevēlamas grūtniecības sievietēm pēc 30 pēdējos gados sasniegušas rekordlielumu.

Izrādās, ka nemitīgie ārstu brīdinājumi, ka sievietēm jāpiedomā, lai neatliktu grūtniecību uz pārāk ilgu laiku, jo līdz ar gadiem rūk iespēja apaugļoties, ir sasnieguši pilnīgi citu efektu. Saklausījušās cik grūti pēc 40 gadiem ir palikt stāvoklī bez medicīnas iejaukšanās, ieejot piektajā gadu desmitā dažas izlemj neizsargāties vispār – un tad pilnīgi negaidot klāt ir bēbis!

Grūtniecība pēc 30, vai risks bērniņam?

Vai nu plānots bērniņš, vai arī izsargāšanās kļūme, tām sievietēm, kuras sagaida savu pirmdzimto pēc 35tās dzimšanas dienas, ginekologi ieraksta Mātes pasē tekstu – kā pirmo reizi dzemdējoša, šāda sieviete ietilpst riska grupā. Balstoties uz statistikas datiem, dažas komplikācijas grūtniecības laikā tiešām biežāk piemeklē topošās māmiņas gados, nekā māmiņas pēc 20.

Protams, ir briesmīgi, ja ārsts māmiņu brīdina, ka pēc 35 gadiem risks, ka bērniņam var būt Dauna sindroms, ir 4 reizes lielāks, nekā 20 gados, tomēr, lai izvairītos no sliktākā, māmiņai pēc 35 noteikti ir jāveic vairāk un ātrāk skrīningu, nekā „jaunām” grūtniecēm.

Grūtniecība pēc 30, vai risks mammai?

Tomēr, ne tikai bērniņu var apdraudēt māmiņas gadu skaits, izrādās, ka arī pašai topošai māmiņai var biežāk rasties dažādas veselības problēmas, piemēram, paaugstinās trombozes risks, kā arī iespēja saslimt ar diabētu vai paaugstinātu asinsspiedienu.

Tīra statistika

Tomēr tām māmiņām, kuras pēc šādiem brīdinājumiem ir ļoti nobijušās, palīdz absolūta statistika. Balstoties uz to, māmiņām pāri trīsdesmit, iespēja, ka viņu bērniņš cietīs no Dauna sindroma, ir apmēram 15%. Pat tām māmiņām, kurām ir pāri 40 gadiem, tikai katrs 100. bērniņš ir apdraudēts.

Līdzīga iespēja ir, ka nepieciešamā hromosomu analīze var izraisīt spontāno abortu. Tas, ka bēbītis iet bojā jau mātes miesās, arī vairāk skar sievietes pēc 35. Šādā vecumā spontāna aborta risks paaugstinās uz pusi, tomēr pārvēršot skaitļos tas vairs nešķiet tik biedējoši – sešos gadījumos no tūkstoša.

Citas problēmas, kā, piemēram, paaugstināts asinsspiediens mūsdienās ir viegli risināmas, ja tiek laicīgi atklātas.

Jāsaka gan, ka visticamākais grūtniecības iznākums sievietēm, kurām ir pāri 40, ir pavisam vesels mazulis.

Kā māmiņa jutīsies pēc dzemdībām?

Nav vienotas atbildes uz jautājumu, vai vēlīna kļūšana par māmiņu var ietekmēt sievietes veselību jau pēc grūtniecības. ASV veikts pētījums noskaidrojis, ka sievietes, kuras laiž pasaulē pirmo bērnu jau gados, biežāk cieš no asinsrites sistēmas saslimšanām vai diabēta. Tomēr viņas mazāk saslimst ar trieku, kā arī kauli nav trausli.

Pāris gadus atpakaļ Hārvardas universitātes pētniekus pārsteidza fakts, ka simtgadīgo sieviešu vidū ir īpaši daudz tādas, kuras ir dzemdējušas pēc 40 gadiem. Tomēr nav pierādīts, ka vēlīnas dzemdības būtu saistāmas ar ilgo dzīvi. Iespējams, ka iespēja apaugļoties ilgāk nekā vidusmēra sievietēm ir indikators, ka viņām novecošanas process vispār notiek daudz lēnāk.

Kādi ir plusi vēlīnai grūtniecībai?

Iespējamajiem sarežģījumiem grūtniecības laikā pretī var likt veselu virkni pozitīvo momentu tam posmam, kad mazulis jau ir nācis pasaulē. Tā piemēram, vecāki starp 35 un 45 pārsvarā jau var lepoties ar stabilu darbu, drošiem ienākumiem. Māmiņas gados ir daudz pašapzinīgākas un neatkarīgākas, nekā sievietes, kuras tikko izvākušās no mātes paspārnes, pašas kļūst par mammām. Tieši gados vecākas māmiņas saviem mazuļiem dāvā daudz vairāk uzmanības un ir prasīgas pret bērna aprūpi.

Protams, dzīvē noteikti būs gadījumi, kad pirmajā klasē vecāku sapulē, apsēžoties blakus līdzīga vecuma sievietei nāksies secināt, ka tā ir mazā pirmklasnieka vecmāmiņa, nevis mamma. Tomēr labā ziņa ir tā, ka sievietes tagad ne tikai vēlāk kļūst par mammām, bet arī dzīvo ilgāk! 20. gadsimta sākumā vidējais dzīves ilgums sievietēm bija 46 gadi, mūsdienās, saskaņā ar statistikas datiem, četrdesmitgadniecei vēl priekšā ir 42 gadi, tātad – arī vislabākās iespējas izskolot ne tikai savus bērnus, bet arī mazbērnus!


Māmiņu Klubs
Kategorija: Grūtniecība | Skatījumu skaits: 11318 | Pievienoja: AIRITA | Atslēgvārdi: grutnieciba, mamina pec 30 gadiem, sievietem | Reitings: 0.0/0