Galvenie » 2010 » Aprīlis » 7 » Ēd atbilstoši gadiem!
17:21:34
Ēd atbilstoši gadiem!

 

 

Katrā vecumā organismam ir nepieciešams kaut kas cits. Amerikāņu uztura speciāliste Džoja Bauere iesaka savu izstrādāto plānu, uzsverot tās vielas, kas nepieciešamas katrai vecuma grupai, un arī mudina ēst veselīgi visu dzīvi.

 

 

20 gadi – domājot par nākotni.

Šajā laikā Tu varētu pārtikt no kafijas, alkohola un picas, tas ir skaidrs, bet to Tu nevarēsi mūžam, un šajā vecumā ir īstais laiks lai ieliktu veselīgus pamatus turpmākajai dzīvei.

Kas jāēd:

Kafija ar vājpienu: Apmaini savu saldo, stipro kafiju pret kafiju ar lielu devu vājpiena. Tu joprojām saņemsi savu enerģijas devu, turklāt piens nodrošinās kauliem kalcija un proteīnu devu, lai tie būtu stipri. Tavos 20 gados kali vēl aug!

Auzu pārslu putra: Saki ardievas koši krāsainajām brokastu pārslām, kuras Tevi pavadīja skolas gados, un ievies savā ēdienkartē auzu pārslas. Ja pirmā doma liek saviebties, iedomājoties, ka nu būs jāpavada n-tās stundas pie plīts, vārot putru, tad vari nomierināties. Tagad var nopirkt ātri pagatavojamās auzu pārslas, un veselīgas, uztura ziņā vērtīgas brokastis viens, divi – gatavas!

Spināti: Laiks sākt ēst dārzeņus. Spināti ir vieni no visvērtīgākajiem, uztura ziņā bagātākajiem dārzeņiem. Pievienojot ēdienreizēs kaut pāris lapiņas spinātu, ievērojami paaugstinās Tava ēdiena kvalitāti, to būtiski neietekmējot.

 30 gadi - Enerģijas vairošana

Kāpjot pa karjeras kāpnēm, rūpējoties par bērniem un dzīvojot aktīvu saviesīgo dzīvi, Tu kā viesuļvētra traucies pa dzīvi, un tāpēc izvēlies tos produktus, kas sniegs pēc iespējas vairāk enerģijas.

Paēst nav laika? Tad vismaz izvēlies pareizos našķus.

 

Jogurts ar pēc iespējas mazāku tauk daudzumu: Jogurts sniegs Tev gan ogļhidrātus, gan proteīnus – ogļhidrāti pabaros smadzenes, kamēr proteīni normalizēs cukura līmeni asinīs, lai Tu varētu spēt koncentrēties un palikt moža.

 

Zemesriekstu svieta maizes: Zemesriekstu sviests un pilngraudu maize. Maize sniegs ogļhidrātus, kas palīdzēs uzturēt ‘apgriezienus’, avkārt zemesriekstu sviests nodrošinās ar proteīniem un labajiem taukiem.

Mājās pagatavoti musli batoniņi: Pagatavo musli batoniņus no pilngraudu pārslām, riekstiem, žāvētiem augļiem, vari arī šokolādi pielikt nedaudz. Ne tikai Tev sniegs enerģiju, bet arī palīdzēs uzturēt mieru, ja bērniem uznāks niķi. Vienmēr turi somā.

40 gadi - Rūpējies par savu sirdi un smadzenēm.

Iespējams, pēdējās analīzes uzrādīja paaugstinātu holesterīna līmeni, vai arī pašai liekas, ka atmiņa pieklibo. Bet dažas stratēģiski izplānotas piedevas ēdienkartē palīdzēs organismam strādāt kā nākas. Treknas zivis: Ja nu gadījumā Tu vēl zivis nelieto regulāri, tad pēdējais laiks, lai to ieviestu kā paradumu - tādas zivis ka lasis, foreles, siļķes. Šīs zivis ir vislabākais omega-3 avots, kas savukārt palīdz cīnīties ar pirmajām iekaisuma pazīmēm visā organismā, gan arī normalizē holesterīna līmeni.

Pupas: Pupas ir viens no labākajiem šķiedrvielu avotiem, kas samazina risku saslimt ar sirds slimībām, kā arī B vitamīni, kas uztur formā smadzenes.

Ogas: Regulāri ēdot antioksidantiem bagātas ogas, ievērojami uzlabo atmiņu un spriešanas spējas. Ogas, sevišķi kazenes un avenes, ir lielisks šķiedrvielu avots, un Jūsu sirds par to tikai priecāsies.

50 gadi un vairāk – Saglabājiet jaunību

Paliekot vecākam, palēninās vielmaiņa. Svarīgi šajā posmā ir sekot līdzi kalorijām, lai saglabātu idealo svaru.

Olas baltums: Olas baltumā ir maz kalorijas, toties daudz proteīnu, tāpēc tas ir TOP produkts, kad  runa ir par svara saglabāšanu.

Ingvers: Tevi varētu ieinteresēt ingvera sāpju mazinošās īpašības, saki ardievas nogurumam un artrītam.

Sarkanā paprika: Viena pati paprika nodrošina Tevi ar dubultu devu C vitamīna, kurš savukārt palīdz artrīta gadījumā. Kā arī paprika satur daudz ūdens un šķiedrvielas, kas ātri rada sāta sajūtu, bet satur salīdzinoši maz kaloriju.

 

Kategorija: Dažādi | Skatījumu skaits: 2263 | Pievienoja: AIRITA | Atslēgvārdi: veseliba, sievietem | Reitings: 0.0/0