Jaunas vēstules · Dalībnieki · Foruma noteikumi · Meklēšana · RSS
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Forums » Grūtniecība » Gatavošanās grūtniecībai » Folijskābe (Kāpēc tā jālieto?)
Folijskābe
katrīnaDatums: Pirmdiena, 15.03.2010, 13:34:53 | Ziņojums # 1
Lieutenant
Grupa: Drīz būss dalībniece/ks
Ziņojumu skaits: 6
Reputācija: 0
Statuss: Izgajis
Par folijskābi. Kāpēc tā jālieto? Ko tā dara manā organismā? Un vai ir kādi pasākumi, kas veicina grūtniecības iestāšanos?

gr1 m1 p1 :)

 
AIRITADatums: Sestdiena, 10.04.2010, 12:34:30 | Ziņojums # 2
Lieutenant
Grupa: Adminstrātore
Ziņojumu skaits: 9
Reputācija: 0
Statuss: Izgajis
*** Folijskābe nepieciešama, lai pilnvērtīgi attīstītos auglītis. Kaut kāda ietekme tieši uz nerviem un smadzenēm.

*** Folskābe ir dabisks B vitamīna avots, kas palīdz normāli attīstīties augļa neirālajam vadam, no kā attīstās galvas un mugurkaula smadzenes. Folskābe ir jālieto pirms bērna ieņemšanas un grūtniecības sākuma posmā, kad auglim attīstās nervu vads.

Folskābe ir šādu pārtikas produktu sastāvā:

Brokastu pārslas ar vitamīnu piedevām
Lēcas
Sparģeļi
Spināti
Melnās pupas
Zemesrieksti (tos lieto tikai tad, ja tev pret tiem nav alerģija)
Apelsīnu sula (vislabākā ir svaigi spiestā sula)
Bagātināta (pilngraudu) maize un makaroni
Romiešu salāti
Brokoļi

Pusaudžiem un pieaugušajiem – 200 mcg
Grūtniecības laikā vai pirms bērna ieņemšanas - papildus 400 mcg (kopā 600 mcg)

*** Spinātus labāk nē, jo tie ir izcils A vitamīna avots, kas grūtniecēm nav vēlams.

*** Visos grūtniecības vitamīnos tak jābūt folijskābei, jeb tas ir par maz?

*** Vitamīnos tas ir pareizās devās, gadījumā, ja tu tikai no vitamīniem barotos. Glāze apelsīnu sulas dienā, satur arī nepieciešamo folijskābes devu UN arī pie vitamīniem skaitās: kas par daudz tas par skādi!!!

*** Šodien aptiekā nopirku folijskābi. Rakstīts - uztura bagātinātājs, 50 tbl.pa 0,1g. Maksāja 41 sant. Tās ir ĪSTĀS?

*** Vislabākie ir Mollers zivju eļļa kopā ar folskābi. Esot visdabiskākais sastāvs, bet padārgs. Bet ko veselības un bebja dēļ tik neizdarīsi..

*** Šodien aptiekā nopirku folijskābi. Rakstīts - uztura bagātinātājs, 50 tbl. pa 0,1g. Maksāja 41 sant. Tās ir ĪSTĀS? Ir, ir.

*** Nu mēs it kā ar vīru dzērām vitamīnus kādu mēnesi, kad nolēmām, ka gribam bēbi, bet tas bija jau oktobrī.... domāju, ka pašlaik ir jāēd viss, ko vasara mums dod un būs ok. Es tagad arī vairāk nedzeru grūtnieču vitamīnus, jo man jau liekas, ka ar tiem pašlaik tikai un vienīgi audzēšu lielu bēbi.

*** Gatavojoties pirmajai grūtniecībai dzēru Bio Multi (Pharma nord) vitamīnus, tos dzēru arī grūtniecības un laktācijas laikā, tagad, plānojot otro, dzeru Vitakur, bet vīram nopirku Multi Total vīriešiem!

*** Es dzeru Supple Maman (grūtnieču vitamīni), bet vīrs selēnu, Q10 un E vitamīnu. Tos mums doks ieteica.

*** Mēs ar vīru dzeram magni un es - bio multi.

*** Neesmu vairs gluži jauna, plānojam trešo. Ginekoloģe ieteica baudīt vasaru, sauli, ūdeni, dārzeņus, augļus, atpūsties, jau 2 mēnešus pirms dzert Bio Multi, tad, uz rudens pusi.... Bet tas laikam pēc katra paša ieskatiem. Abi pirmie bērni man dzimuši iepriekšējā tūkstošgadē, tad tik ļoti šim procesam negatavojos, viss notika pats par sevi. Tagad pašai šķiet, ka labāk tomēr organismu un sevi palutināt pirms mazuļa ieņemšanas.

*** Tagad ir vasara. Piemēram, zemenes sāk gatavoties, tās satur vitamīnu C vairāk kā citroni, magnēziju bez gala un 300 dažādas citas vielas, antioksidantus un vitamīnus un minerālvielas (sameklējiet nu atbilstošu vitamīnu preparātu)! Un ir jau vēl citi augļi un dārzeņi un rieksti, kas gatavojas un aug Latvijā! Kas jūs neko pa dienu un nakti neēdat? Barojaties tikai no uztura bagātinātājiem un vitamīnu kapsulām???? Kas uz tā visa uzvārās?? Pareizi, ārsti (varbūt mazāk) un farmācijas koncerni, kas liekuļotās rūpēs par topošo/nākamo māmiņu un bērnu veselību mums iestāsta, ka vitamīnu/minerālvielu tabletes sastāvdaļa ir neiztrūkstoša ikdienas sastāvdaļa! Ka bez šiem visiem vitamīnu kompleksiem bijām-esam-būsim slimi...... Man personīgi liekas, ka ja jau vitamīnus (minerālvielas) ēdu, tad, piemēram, tikai noteiktus, kur nevis viss iespējamais 200% devās ir iekšā, bet, piemēram, Folijskaabe +j ods + dzelzs.... Pie kam, par daudz folijskābes, var veicināt ekzēmu un zvīņainās ēdes attīstību un augšanu (tām, kurām šī kaite ir jau)...

*** Par vitamīniem: gadu atpakaļ, kad nolēmām tikt pie mazas peciņas, sāku dzert Materna, pie peciņas vēl neesam tikuši, bet slimojusi (saaukstēšanās, gripa, utml.) gan vēl neesmu. Visu rudeni, ziemu un pavasari, kā briedis nostaigāju, visi apkārt slimoja, bet es nē! Domāju, ka tas bija šo vitamīnu iespaidā. Patreiz gan neko nedzeru, cenšos vairāk tirgū uzņemt vitamīnus

*** Nu labi tiem kam garšo visi tie vasaras labumi, bet es nu beidzot esmu nosecinājusi, ka man negaršo augļi un ogas un viss. Labāk graudaugi, dārzeņi, gaļa. Vienmēr ir licies - ooo, forši vasara zemenes, mellenes utt., bet, kad pienāk tas laiks, kad pilnas malas, saprotu, ka man negribas viņas.

*** Bet vīrs selēnu, Q10 un E vitamīnu - tas ir kāds viens konkrēts preparāts, vai katra lieta atsevišķi?

*** Es pirku atsevišķi.

*** Tagad vasarā, ja ēdat daudzmaz no augļiem, dārzeņiem, uz vitamīniem īpaši spiest nevajadzētu. Ja visādi citādi Jums viss ok, pusgads ir pietiekams laiks, lai sagatavotos bebim. Mans vīruks pirms bebja dzēra Livol Multi vīriešiem

*** Vēl pie visa šeit minētā iesaka dzert folijskābi ... ir arī speciāli Prenatal vitamīni. Es tos nopirku, bet nedzēru ... un mazais tagad lieliski dauzās pa iekšpusi, ir taču tik daudz garšīgu lietu vasarā, lai nemocītu sevi ar sintētiskiem vitamīniem.

*** Manuprāt, šobrīd vitamīnu un uztura bagātinātāju ēšana ir stipri forsēta, ja cilvēks ēd veselīgu, pilnvērtīgu barību, papildus vitamīnus nemaz nevajag, ja vien ārsts nedomā citādi.

*** Vispār runā, ka folijskābi vajagot sākt dzert 3 mēnešus pirms plānotās grūtniecības - man tā nesanāca. Es patlaban esmu 5. mēnesī, joprojām turpinu dzert Supple Mamam, kuru sastāvā ir folijskābe (300mg).

*** Es gan jau krietnu laiciņu esmu censoņu statusā, bet nu jau nepilnu mēnesi lietoju jau augstāk minēto Supple Maman

*** Nedzeru necik. Un arī neplānoju neko dzert - ne vitamīnus, ne kādus citus štruntus. Šajā ziņā mēs ar manu dakteri, par laimi, esam vienās domās.

*** Man arī daktere teica, lai neko nedzerot (saruna bija mēnesi pirms paliku stāvoklī), tikai lai ēdot pavasara zaļumus. Saruna bija maijā un es jau biju tāpat ēdusi daudz spinātus, nezinu, kas bija uznācis, no aprīļa liku iekšā kā traka. Tajos arī ir folskābe. Tad nu balsoju par dabīgo.

*** Es jau dakterei arī izteicu bažas, kā tas tagad būs, ka es, nebūdama grūtniece, rīšu tos vitamīnus, kur dienas deva pārsniedz negrūtnieču dienas devu. Bet viņa pateica, ka, lai cik mēs censtos ēst veselīgi, mūsu klimatiskajā joslā nav iespējams 100%īgi uzņemt dienas nepieciešamo devu visādu vitamīnu, t.sk. arī folskābi. Jo štelle jau tāda, ka ne jau 100%īgi visi uzņemtie vitamīni tiek uzņemti. Tiek uzņemti maksimums 60%. Un plus vēl tas, ka tad ir baigi skrupulozi jārēķina, cik gramu tādu vai šitādu produktu ir jāapēd, lai tiktu uzņemta nepieciešamā deva, atrēķinot neuzņemamo daļu.
Kā arī - cilvēka organisms ir tik komplicēts, ka, piemēram, vari rīt kaudzēm tādu vai šitādu vitamīnu (dabisku vai sintētisku), taču, ja nebūs kāds cits vitamīns vai uzturviela, tad tas vajadzīgais vitamīns netiks uzņemts vispār. Sarežģīti, bet fakts. To var izlasīt jebkurā puslīdz normālā uztura mācības grāmatā. Kā arī - iekš Supple Maman vitamīniem, gandrīz visi tie vitamīni, dzelzs un magnijs ir tādi, kurus, ja tiešām apēd par daudz, organisms pats noregulē, cik ir nepieciešams, un lieku netur. Tas nozīmē, ka pārdozēt nevar. Vienīgi to folskābi gan tā kā ir iespēja pārdozēt, taču tad ir jārij nenormālos kvantumos. Tas pats ar tiamīnu (B1 vitamīnu). Tā, ka domāju, ka droši var lietot tos vitamīnus, bet ārsti neiesaka pāriet tikai uz sintētiku, tā, ka paralēli jādomā arī par veselīgu uzturu.

apkopojums no Cālis.lv

Vai plānojot grūtniecību, dzerat kādus vitamīnus? Kādus?

Turpināsim vākt informāciju, un tad atkal apkoposi.

 
katrīnaDatums: Sestdiena, 10.04.2010, 13:21:25 | Ziņojums # 3
Lieutenant
Grupa: Drīz būss dalībniece/ks
Ziņojumu skaits: 6
Reputācija: 0
Statuss: Izgajis
Labs sakopojums der palasīt. engel1
 
aviciiteDatums: Ceturtdiena, 18.09.2014, 19:56:03 | Ziņojums # 4
Lieutenant
Grupa: Adminstrātore
Ziņojumu skaits: 6
Reputācija: 0
Statuss: Izgajis
Es ar sāku dzert foljskābi.
Un gaidu ar cerībām tikt pie mazuļa.
b6
 
Forums » Grūtniecība » Gatavošanās grūtniecībai » Folijskābe (Kāpēc tā jālieto?)
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Meklēšana: