Galvenie » 2010 » Februāris » 27 » Paša audzēti vitamīni
19:15:17
Paša audzēti vitamīni

Lai gan veikalos nopērkami dažādi augļi un dārzeņi, arī salāti, nav vērts tērēt naudu par to, ko pats var izaudzēt.

 

Kaut vai sīpolloki uz palodzes. Dienas kļūst garākas, un ātri vien pie maltītes varēs piegriezt spēcīgus lociņus.


Ne viens vien ir iecienījis diedzētās sēkliņas un graudus. Veikalos tie maksā diezgan dārgi.

Asnos ir sakoncentrēts viss auga dzīvības spēks, tie ir bagāti vitamīniem un minerālvielām, kas nepieciešamas organismam.

Diedzētajos graudos ir daudz B grupas vitamīnu, kas stresainajā laikā ļoti noder un uzlabo pašsajūtu.

Var diedzēt kviešu, rudzu, miežu, auzu un griķu graudus, redīsu, lucernas, saulespuķu, kressalātu, sinepju, sarkano biešu, kāpostu, sojas, lēcu un citas sēklas. Katrai ir savas garšas nianses.

Diedzētām sojas pupiņām, lēcām un kressalātiem tās ir gana specifiskas, ne visiem tās patīk, bet diedzētus kviešus, redīsus, lucernu un saulespuķu sēklas lielākoties atzīst visi, jo tiem nav tik stipras un neierastas garšas.


Ir dažādi paņēmieni, kā diedzēt sēkliņas un graudus.

To var darīt stikla traukā, kuram pārsegta mitra drāniņa vai marlīte.

Var izmantot divus lēzenus šķīvjus - vienā plānā kārtiņā izkārto diedzēšanai paredzētos graudus vai sēkliņas, otru uzliek tam pāri. Uzskata, ka stikla traukā dīgst labāk, jo klāt tiek gaisma, taču gan vienā, gan otrā variantā rezultāts ir identisks.

Vispirms sēklas 4 - 8 stundas izmērcē aukstā ūdenī. Tās, kuras peld, jāizlasa un jāizmet, jo visdrīzāk ir bojātas un nedīgs. Mērcēšanas ilgums atkarīgs no sēkliņu lieluma, piemēram, redīsiem pietiek ar pāris stundām, graudiem 4 - 6 stundas, sojas pupiņām - vēl ilgāk. Pēc tam sēklas noskalo un notecina sietā. Dzirdēts taču ticējums, ka visus produktus, kuriem neskādē ūdens, mazgā deviņas reizes, lai aizskalotu projām visu slikto un lieko. Tā var darīt ar jebkuru produktu, kas nav iegūts pašu mājās. Nebūtu ieteicams sēklām un graudiem atstāt lieku ūdeni, jo tad diedzēšanas procesā var rasties nepatīkama garša.


Diedzēšanai optimāla temperatūra ir 20 - 24 grādi, taču ne tiešos saules staros, uz plīts vai radiatoriem. Graudi regulāri 2 - 3 reizes dienā jāaprasina ar ūdeni, lai neiekalst.

Sēkliņas un graudus ieteicams rītā un vakarā noskalot tekošā ūdenī un pēc tam sietā notecināt, citādi tie mitrumā sasūt un rodas nepatīkama smarža.

Diedzēšanas ilgums:

Redīsiem vajadzīgas aptuveni četras dienas, līdz izstiepjas pāris centimetru gari asniņi, bet tie uz sviestmaizes ir ļoti garšīgi arī tad, kad diedzēti tikai divas dienas.

Graudus diedzē 2 - 3 dienas, bet tos var lietot uzturā arī tad, kad tikko parādās asniņi.

Lēcas dīgst divas dienas.

Kāpostu sēklas - aptuveni piecas.

Lucerna visgaršīgākā ir pēc sešām dienām.kad asniņi pastiepušies apmēram divus centimetrus.

Savukārt bietēm no vienas sēkliņas izstiepjas vairāki asniņi, tās diedzē aptuveni sešas dienas.

Saulespuķu sēkliņas garšīgas ir jau pēc divām dienām, bet tās var diedzēt pat veselu nedēļu. Ar katru dienu nedaudz mainās garša.


Diedzējumus vislabāk ēst svaigus, tāpēc vēlams audzēt nelielu daudzumu. Aptuveni divas dienas diedzējumus var uzglabāt ledusskapī, aukstums aptur dīgšanas procesu, asniņi nepāraug. Ja nepaspēj apēst, tiem parādās rūgtena piegarša. Tā diemžēl bieži vien jūtama veikalos nopirktajiem diedzētajiem graudiem.

Lieošana:

Diedzējumus var lietot gandrīz pie visiem ēdieniem, arī saldajiem. Sēklas liek uz sviestmaizes, izmanto salātos, kā piedevu zupai, sautējumam, mērcei, kefīram, biezpienam, mājās ceptai maizei. Visgaršīgākie ir diedzējumi, kam asniņš izstiepies tikai 1 - 2 milimetrus. Ierastiem ikdienas ēdieniem tā lieliski var atsvaidzināt garšu. Ēdienos nav ieteicams jaukt dažādus diedzējumus, jo katram ir sava specifiska garša, kas nereti disonē.


Padomi:


Samalti diedzētie graudi labi noder sejas maskām.

Ja miežu asniem ļauj izaugt sprīdi gariem, tos var nogriezt, samalt un izspiest sulā - iznāk spēcinošs un vērtīgs vitamīnu dzēriens.

Diedzētus kviešu graudus sajaucot kopā ar sīkos gabaliņos sagrieztām aprikozēm, izmērcētām rozīnēm, plūmēm, kaltētiem āboliem, samaltiem riekstiem, sanāk garšīgs našķis, ko piedāvāt bērniem konfekšu un cepumu vietā.


Graudi rūpīgi jāsakošļā, lai neuzpūstos vēders, jo tie kuņģim ir diezgan smaga barība. Ja ir problēmas ar gremošanas trakta darbību, diedzētus graudus ieteicams pirms ēšanas samalt. To noteikti vajadzētu darīt, ja diedzējumus dodat bērniem.

 

Kategorija: Veselība | Skatījumu skaits: 3554 | Pievienoja: aviciite | Atslēgvārdi: Paša audzēti vitamīni, vaselība, sievietēm | Reitings: 0.0/0